Vind een strafrechtadvocaat

Een strafrechtadvocaat is er om jou te verdedigen in de naam van de wet. Ook wel strafpleiters genoemd, worden ze gebruikt als je ergens van wordt beschuldigd. Met een goede strafrechtadvocaat zal je een zo laag mogelijke straf krijgen of word je vrijgesproken. Als je een strafpleiter nodig hebt, kun je de volgende tips gebruiken om de juiste te vinden.

Zelf kiezen?

Als je bent gearresteerd en vast zit, zal je een strafrechtadvocaat aangewezen krijgen. Dit zijn vaak ervaren advocaten en in dat geval heb je geen reden om zelf een advocaat te zoeken. Je kunt gebruik maken van je zwijgrecht, totdat je met deze persoon hebt gesproken. Hij of zij zal dan aanwezig zijn bij het eerste politieverhoor. Zit je echter niet vast en heb je een dagvaarding gehad, dan moet je je eigen strafrechtadvocaat zoeken. Hier betaal je een bedrag voor dat meestal pro deo wordt berekend en wordt er gekeken naar je inkomen. Verdien je meer, dan is het wel verstandig om de verschillende tarieven van de advocaten te vergelijken.

Eerst gratis hulp

Het eerste wat je kunt doen is gratis advies vragen bij het juridisch loket of eventueel een vakbond. Deze mensen kunnen je bijvoorbeeld vertellen of je een gespecialiseerde strafrechtadvocaat nodig hebt of niet. Daarnaast is dit advies gratis en zal je er altijd iets van leren. Voor meer informatie over strafrecht kun je ook altijd het Openbaar Ministerie raadplegen.

Een laatste controle

Heb je een lijst gemaakt van de strafrechtadvocaten die je aanstaan, dan kun je nog een aantal laatste controles doen. Elke advocaat in Nederland moet lid zijn van de Orde van Advocaten, anders mogen ze hun baan niet uitvoeren. Is de advocaat ook lid van een Vereniging van Specialisten, dan heb je garantie dat ze ook echt dat specialisme hebben. Als laatste is het niet verplicht, maar kan het een goede indicatie zijn dat een strafrechtadvocaat is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.