Accepteer niet zomaar een strafbeschikking

Heb je een strafbeschikking gekregen? Schakel dan altijd een advocaat in om hier tegenin te gaan. Een strafbeschikking houdt in dat je een straf gekregen hebt van de Officier van Justitie zonder dat daar een rechter aan te pas gekomen is. Bij een dergelijke beschikking kun je bijvoorbeeld denken aan een rij-ontzegging voor een bepaalde tijd, een taakstraf of een geldboete. Deze strafbeschikking kun je op twee manieren krijgen: rechtstreeks van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of via een OM-zitting.

Schakel een advocaat in

Als je een strafbeschikking ontvangen hebt hoef je daar zeker niet direct mee akkoord te gaan. Wellicht is het onterecht of is de straf te hoog voor wat je gedaan hebt maar er heeft geen enkele rechter naar gekeken en het Openbaar Ministerie komt er zo snel en makkelijk vanaf als je het accepteert. Het is daarom altijd raadzaam een advocaat in de arm te nemen als je bezwaar wilt maken tegen de strafbeschikking. Deze kan je adviseren wat je het beste kunt doen en zij zijn veel beter op de hoogte van wat allemaal mogelijk is.

Gevolgen strafbeschikking

Als je een strafbeschikking zonder meer accepteert betekent dit ook dat je een strafblad krijgt en dit kan op termijn vervelende gevolgen hebben. Zo kan er bijvoorbeeld voor een bepaalde baan gevraagd worden naar een Verklaring over het gedrag (VOG) waarin dan staat vermeld dat je iets mispeuterd hebt in het verleden.

Mogelijke wijziging na verzet

Bij verzet strafbeschikking advocaat dien je binnen twee weken nadat je de beschikking ontvangen hebt protest aan te tekenen. Een strafoplegging wordt aan het begin van een strafproces opgelegd terwijl soms het verbaal nog niet eens compleet is. Een advocaat kan je helpen bij het verzet en er zo voor zorgen dat de strafbeschikking verminderd wordt of misschien zelfs wel kwijtgescholden.